Utomhusklättring

I Göteborgsområdet och Västsverige i stort har vi några av de bästa klätterklipporna i landet. Från gnejsen i Göteborgstrakten till den klassiska Bohuslänska graniten som sträcker sig i ett stråk från Lysekil till Dingle. För att få fortsätta klättra på dessa unika och storslagna klippor gäller det att vi som klättrare förvaltar denna resurs på ett klokt och hållbart sätt.

Kvibergs klätterklubb har tillsammans med Stenungsunds klätterklubb ansvar för Sibräcka. De klippor som Kvibergs klätterklubb tidigare har haft ansvar för har numera Göteborgs klätterklubb ansvar för.

Allemansrätten och Access
De vanliga reglerna för allemansrätten gäller även vid klättring. Några saker man kan tänka på är: Visa hänsyn till andra när ni klättrar! Parkera enligt anvisningar i guideböcker och/eller uppdateringar på olika hemsidor och nätforum (se nedan). Håll nere ljudnivån vid klipporna så ni inte stör boende och andra. Skräpa inte ner i naturen. Visa respekt för växt- och djurliv – särskilt häckande fåglar vid klippan. Håll utkik efter eventuella klätterförbud vid klipporna.

Bra sidor att titta på avseende allemansrätt i samband med klättring samt access är:

Försäkring
Se till att ha en fullgod försäkring som täcker eventuella skador mm. Lättast är att gå med i en klätterklubb som är ansluten till Svenska klätterförbundet. Följ denna länk för att gå med i Kvibergs klätterklubb.

Säkerhet
Klättring är en potentiellt farlig aktivitet och vill ni klättra utomhus gäller det att ni har koll på vad ni håller på med samt att ni vet hur utrustningen ska användas på rätt sätt. Gå en klätterkurs eller följ med någon som kan klättra. Känner ni er osäkra kontakta gärna klubben på: info@kvibergsklatterklubb.se

Övriga sidor som är bra för att få information om nya leder/boulderproblem, inrapporterade accessfrågor mm är: