Två silver på en vecka

Det är inte alla som har vunnit både SM sliver och NM silver inom loppet av en vecka men det gjorde Magnus Högström från Kvibergs klätterklubb för några veckor sedan då han den 3 oktober deltog i Lead NM och helgen efter i Boulder SM. Jag träffade Magnus som klättrat sen han var elva år och vi pratade om träning, tävlandet och nerver.

Magnus står bakom kassan på Klätterdomen i Kviberg och hjälper kunder som vill klättra eller hyra utrustning. När han inte står bakom kassan är han instruktör eller bygger leder. På Domen jobbar han heltid, men när han inte jobbar så hinns det även med en del klättring.
– Det är gött att jobba och träna på samma ställe, säger Magnus och förklarar att han tränar fyra gånger i veckan inomhus och ungefär två timmar varje gång. Utomhusklättring blir det sådär någon gång i veckan.

Innan tävlingar brukar Magnus träna hårt för att sedan trappa ned på träningen veckan innan det är dags att tävla.
– Jag kör något hårt boulderpass, men annars brukar jag vila två dagar innan tävling. Om jag förbereder mig inför ledtävling brukar jag börja träna uthållighetsträning flera månader innan. När det gäller kosten käkar jag på som vanligt, inget speciellt.

Magnus tycker att tävlingsmomentet i sig är roligt och ser alltid fram emot en tävling.

– Tävlingarna är något av det roligaste med klättringen, säger Magnus som oftast blir lite nervös i samband med en tävling men det hör lite till tycker han. Så länge nervositeten inte tar över.

– När det gäller bouldring och led så tycker jag att led är svårare tävlingsmässigt mentalt och tävlingskänslan blir mer påtaglig. På led är det verkligen nu det gäller och du har bara en chans, säger Magnus och konstaterar att bouldertävlingar oftast är mer avslappnat och kul medan led är mer press.

Träningsmässigt tycker han bouldring och led är lika kul att träna inomhus, medan han föredrar ledklättring utomhus.

Magnus har klättrat sedan 1997 alltså sedan han var elva år. Under alla dessa 18 år har det blivit en hel del tävlingar både som junior och senior.

– Många av tävlingar har varit roliga, men ett speciellt tävlingsminne var på en av mina första tävlingar, en total boulder tävling på fabben (klätterfabriken). Det var typ år 1998 och jag vann en fleecetröja som jag fortfarande använder. Då var den gigantisk men nu passar den ganska bra, säger Magnus och skrattar vid minnet.

Men hur har det gått för Magnus förutom att han nyss kom tvåa i SM och NM och vunnit en fleecetröja på Fabben? Jo, han har vunnit en rad olika priser tidigare år. Han har bland annat tävlat i världscupen där han som bäst kom tolva, vilket han är väldigt nöjd med. Han vet inte riktigt hur många SM-guld det blivit genom åren, men i alla fall fem guld i lead, ett guld i boulder och ett guld i speed också. Ja, listan kan göras lång.

– NM som var här på Klätterdomen för några veckor sedan var väldigt jämt i herrklassen, ett ovanligt litet startfält men med många duktiga klättrare, vilket var roligt.

Ett av Magnus bästa klätterresmål i världen är Spanien, där Sirruana och Margalef är två favoriter.

– Det finns väldigt mycket klättring runt omkring där och det är platser jag gärna åker till igen, tillägger Magnus som just nu laddar upp med uthållighetsträning inför SM i lead som är den 21 november här i Göteborg,

Magnus vill fortsätta klättra och tävla i framtiden just för att han tycker det är så kul.

– Så länge kroppen tillåter mig att träna hårt så vill jag fortsätta tävla. Det krävs mycket mer träning för att tävla jämfört med om du bara ska klättra ute, säger Magnus som är ganska säker att han aldrig kommer sluta klättra. Det har varit perioder när han av olika skäl inte tränat så mycket, men han har alltid kommit tillbaks med nya tag. Alltid velat klättra.

-Jag har aldrig haft en tanke på att sluta klättra eller att ge upp på en tävling.

greed
Magnus på en häftig led i Tonsai i Thailand
worldcup in Puurs
Magnus på en av tävlingslederna i världscupen i Puurs, Belgien


Text: Moa Berglund, Kvibergs Klätterklubb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *